Lagi Kesan Ubat (part 4)
Wed, 20 Mar 2019
Selain daripada selera yang merudum dan rasa loya yang seakan tiada penghujung, Aku juga mengalami beberapa kesan lain yang tak best. Antaranya kesukaran untuk tidur pada waktu malam. Aku kerap terjaga hampir setiap jam. Ini membuatkan Aku tidak cukup tidur, yang mana Aku akan keletihan pada waktu siang dan menjadi sangat tidak produktif.

Aku juga sering mengigau dan meracau ketika tidur. Pada awal Aku mula mengambil ubat, boleh dikatakan Aku sering bercakap, merintih, menyanyi dan mengaji ketika Aku sedang tidur!


Gambar Hiasan


Bahkan menurut Ain, pernah beberapa kali Aku seakan menjerit-jerit memanggil nama-nama ahli keluarga Aku yang sudah tiada seperti Mama, Atuk dan sebagainya. Allahuakbar, agak menyeramkan jugaklah kata Ain. Sebab segalanya berlaku secara spontan pada waktu tengah malam dan awal pagi.

Aku hanya mampu mendengar aje apa yang Ain ceritakan sambil berdoa semoga sakit ini segera sembuh.

Bila tidur terganggu, sudah pastinyanya keadaan siang aku turut terjejas. Sentiasa letih, kurang fokus dan mudah jadi emotional.

Sentiasa letih adalah keadaan yang Aku paling tak suka. Buat kerja ringan pun Aku jadi cepat penat termasuklah berjalan kaki pada jarak dekat yang mana pada keadaan biasa tak sepatutnya berlaku. Buat kerja sikit jadi mengah. Jalan sikit pun mengah. Macam orang ada athma pulak.

Selain tu, kurang fokus menyebabkan Aku tak dapat nak membuat kerja-kerja design dan coding. Ini memaksa Aku untuk "bercuti-tanpa-rela" selama beberapa bulan. Sangat memberi tekanan kepada Aku. Sebab faham-faham ajela, orang yang bekerja sendiri macam Aku, No Work, No Money..

Emotional, bab ni memang Aku sampai sekarang susah nak hadam. Sebabnya, masa tu Aku memang jadi sangat mudah marah, tersentuh bahkan menangis. Aku jadi pemarah yang tak bertempat. Perkara remeh pun boleh buat Aku marah. Yang menjadi mangsa biasanya orang yang terdekat dengan Aku. Maafkan Abah ya, Erham dan Ain :( .

Selain tu, pernah satu kali tu, Aku tengok TV ada iklan berkenaan hubungan ibu dan anak yang renggang, tak semena-mena Aku yang menangis teresak-esak. Ain yang duduk sebelah Aku pun terkejut. Dah kenapa? Hahah, adui lah. Tapi syukurlah lama kelamaan Ain makin faham dan terus memberi pujukan dan sokongan yang sepatutnya. Terima kasih zaujati. Terima kasih.

Beberapa hari lagi Aku ada temujanji bulanan dengan Doktor Tibi. Temujanji kali ni akan menentukan fasa rawatan Aku yang seterusnya.

(...bersambung)
View Archives | Back to Top