Outing with Zaujati & JUPITER ASCENDING
Sun, 8 Feb 2015
Semalam hari Sabtu, Aku dan Miss Zaujati Ain keluar berdating seperti kelaziman pada hari weekend. Kali ni kami menonton
Jupiter Ascending di LFS, One Segamat.

Macam kebiasaan, kami hanya memilih movie yang hendak ditonton berdasarkan poster yang dipaparkan dan juga trailer yang ditayang kan di kaunter tiket. Kami jarang baca review atau tanya orang pasal sesuatu movie baru. Sebabnya kami nak mood yang lebih neutral dan mengelakkan rasa bias. Dengan itu kami lebih enjoy menonton (tak kiralah movie tu best atau tak..hehe) tanpa prejudis. Kalau movie tu tak best, maka siapa yang pilih akan kena bahan! Heheh...

Aku dan Ain masuk lebih awal sebab nak elak kesesakan. Kami tak nak macam masa movie Into the Woods hari tu. Sebab masuk lambat, mood pun spoilt ditambah pula pop-corn sold out! Grrr!!Ok kisahnya bermula begini...

Jupiter Jones, seorang gadis biasa yang sering mendambakan kehidupan yang lebih baik. Dengan rutin harian biasa dan bekerja sebagai cleaner dari sebuah rumah ke rumah yang lain. Dia benci dengan kehidupannya yang sedia ada. Ditambah pula dengan pendapatannya yang terhad, menyukarkannya untuk membeli barangan idamannya.

Namun segalanya berubah ketika dia ke sebuah klinik untuk mendermakan "telur"nya demi mendapatkan sejumlah wang. Ketika itu berlaku insiden yang tidak pernah terduga olehnya sama sekali! Kemunculan makhluk yang begitu asing yang cuba membunuhnya dan dalam masa yang sama muncul Caine, pemburu dan bekas tentera dari dunia lain untuk menyelamatkannya.

Dari situ bermulah pengembaraan demi pengembaraan antara Caine dan Jupiter yang menyingkap beberapa hidden truth, seterusnya menemukan mereka dengan pelbagai individu, kumpulan dan makhluk yang pastinya diluar batas pemikiran manusia biasa.

Kemuncak cerita ni bila Jupiter dikatakan ada kaitan dengan House of Abrasax, seterusnya perlu berdepan dengan Kalique Abrasax, Titus Abrasax dan Balem Abrasax.

Siapa mereka ni? Apa kesudahan cerita ni? Terus ke pawagam berdekatan anda! Lakonan mantap Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth dan ramai lagi.

Komen Aku :

Secara umumnya cerita ni memang menarik ditonton sebab jalan cerita yang menarik dan animation dan effect yang sangat superb!

Tapi cerita ni boleh memeningkan anda kalau anda tak fokus sebab jalan cerita dia cukup pantas dengan aksi demi aksi yang wujud hampir dalam setiap babak. Selain tu ada pelbagai "term" atau istilah yang rare. So kena stay alert ok!

Seperkara lagi pada pandangan Aku, cerita ni secara tidak langsung mempromosikan Ancient Astronouts Theory ataupun Teori Angkasawan Purba yang mana pendukung teori ini tidak percaya kewujudan Tuhan sebaliknya percaya apa sahaja yang berlaku di dunia ini adalah rancangan makhluk asing dari dunia lain. Mereka juga menganggap manusia di bumi ini adalah sebahagian daripada produk genetik. (Rujuk Siri Ancient Aliens CH555, kalau nak tahu lebih lanjut).

Apapun terpulang pada kefahaman masing-masing. Apa yang penting kita tahu di mana batas yang perlu dijaga supaya tak terpesong terutamanya bila menonton dengan anak-anak.

Aku bagi 4 Bintang!
View Archives | Back to Top