Outing with Miss Zaujati & DIVERGENT.
Mon, 7 Apr 2014
Hari Sabtu lepas, buat pertama kalinya Aku dan Miss Zaujati pergi menonoton wayang. Siapa Miss Zaujati ni? Heheh, siapa lagi kalau bukan wife aku. Zaujati bermaksud, isteriku iaitu perkataan Arab yang mana perkataan asalnya ialah zaujatun atau zaujah.

Belum pernah tengok wayang bersama? Biar betul brader? Betul.... tak tipu. Ni first time ni. Sebabnya sejak kenal dan bertunang then bernikah, memang tak pernah menonton wayang bersama (beramai-ramai mahupun berdua) disebabkan faktor jarak dan masa, katanya...hehhehe.

Kami berdua pun bergerak dari Raub menuju Temerloh. Singgah kejap ziarah dan makan-makan kat rumah Achik (Mak sedara aku), terus ke Star Mall Mentakab untuk menonton wayang.

Macam kebanyakan orang, kami memang datang nak tonton Captain America, tapi masa nak beli tiket aku terdengar ada satu staff GSC ni mengarahkan staff jualan tiket supaya jualan tiket Captain America ni dihentikan. Aku pun tanya kenapa? "Ada masalah teknikal" jawabnya ringkas.

Then aku pun no choice la, kena tengok movie lain la jawabnya. Usya punya usya, kami berdua narrow down pilihan yang ada kepada sama ada Sabotage atau Divergent.

Seriusly aku memang tak tau apa-apa pasal kedua-dua movie ni. Aku tanya pada staff tiket tu, mana satu yang best? Dia terus jawab "Divergent best, bang".

Ok terus beli takde cakap banyak!


Divergent Poster


Divergent sebuah movie yang berlatarbelakangkan dunia moden pasca-perang besar. Kota Chicago menjadi satu-satunya Kota yang didiami oleh manusia yang terselamat. Namun, "Pengasas" kota ini telah mencipta 5 puak (faction) iaitu, Abnegation (selfless), Amity (peace), Candor (honest), Dauntless (brave), Erudite (intelligent) demi menjaga keamanan dan keharmonian (kununnya...).


Beatrice gadis dari puak Abnegation, seorang gadis biasa yang mendambakan hidup yang luar biasa! Dia sememangnya bosan dengan cara hidup puaknya sendiri lantas telah mengambil keputusan untuk menukar puak dan berjaya. Namun disebalik tindakannya itu dia tidak sedar yang sebenarnya dia bukan sahaja cuba untuk merealisasikan impiannya sendiri namun di satu sudut lain, dia juga dilihat sebagai entiti yang mampu menggugat kesejahteraan "Dunia 5 Puak" tersebut. Bagaimana? Apa kesudahannya?

Lakonan mantap Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet dan ramai lagi...

Bagi aku cerita ni BEST dan boleh layan! 4/5 Bintang! Dalam erti kata lain, kalau anda tak dapat tonton Captain America, belilah tiket Divergent ni, tak rugi. Heheh.

Ok lepas habis tonton wayang, Aku dan Miss Zaujati pusing-pusing dalam Star Mall, dinner dan pulang ke Raub.
View Archives | Back to Top