Kisah di Stesen ERL...
Tue, 17 Sep 2013
Pukul 1.05 petang. Aku pun sampai di Stesen ERL Bandar Tasik Selatan. Masih awal lagi. Keadaan lengang. Stephen pun belum kelihatan. Sambil tunggu Stephen (Consultant), aku pun online kejap. Check email, FB dan Whatsapp.

Semetara tu, aku nampak ada 1 mamat ni duduk satu row dengan aku. Dari penampilannya, biasa aje. Badan agak berisi, tiada yang ganjil tapi kelihatan dia batuk-batuk sedikit. Aku kira dia pun menunggu seseorang dari KLIA atau KL Sentral macam aku jugak... kot.

Sambil menghisap rokok, dia terbatuk dan terus terbatuk. Aku kira, dia tak begitu sihat sebab batuk dia agak kaw-kaw jugaklah. Selang beberapa ketika, aku terdengar dia macam bercakap-cakap seorang diri. Ada masa dia tersenyum, tergelak.

Sekali lagi aku kira dia mungkin tengah on the phone dengan sesiapa menggunakan hand's free. Namun bila aku tengok dia, ternyata memang dia cakap seorang diri!

Tapi aku lega sikit sebab, dia terus bangun dan beredar. Lepas tu beberapa orang muncul dan memenuhi tempat duduk tersebut. Aku terus tenang menunggu sambil usya sekeliling, mana la tau kot-kot ada awek cun ke kan?

Tengah syok dok usya sana sini, Zuss! Dia muncul semula!Terus duduk lebih dekat dengan aku. Selang 2 kerusi aje. Demm! Kali ni aku dapat dengar lebih jelas, apa yang dia "bebel" kan.

"2 juta tu hadiah pertandingan tu. Semua orang boleh menang. 2 juta, 2 juta..."

Itulah antara ungkapan yang sering diulang-ulang...

Aku cuba untuk terus cool. Tapi dalam hati aku mengharapkan agar Mr.Consultant cepat sampai.

Mamat tu terus membebel, dah tu boleh pulak dia pusing dan pandang aku. Oh Demm! Aku terus tenang sambil memandang ke arah penumpang yang baru sampai.

Di sebalik kelompok penumpang yang baru sampai tu, kelihatan Stephen. Alhamdulillah, aku pun terus bangun dan melangkah dengan tenang ke arah Stephen dan berlalu.

____________________________________

Sehingga saat nni, aku masih lagi terfikir pasal mamat tu. Banyak tanda tanya muncul di benak dan fikiran aku. Namun kesimpulannya, aku percaya dia mungkin mangsa penipuan yang melibatkan perniagaan atau wang yang mana akhirnya dia hilang kewarasan dan pertimbangan logika.

Aku seriesly terasa kesian dan simpati....

P/s: Tapi, in other thought. Mungkin juga mamat tu undercover or spy? Wallahua'lam.....
View Archives | Back to Top